play hard learn fast
English site

Uw eigen verandergame met een maatwerk ActeeChange spelscenario

“Veranderavonturen rond levensechte dilemma’s en uitdagingen.”

Een ongekend potentieel van ActeeChange zit in de mogelijkheid om het ActeeChange framework te laden met maatwerk veranderscenario’s. In een maatwerk ActeeChange game beland je in een soort ‘second life’: zeer dicht op de eigen realiteit en praktijk. De voordelen van een ‘contextnabij’ spelscenario zijn:

 • Een ‘immersed’ beleving door een real-life, herkenbaar scenario;
 • De mogelijkheid om te experimenteren en leren met interventies en dilemma’s die voelbaar dichtbij zijn en zonder dat er echte bedrijfsongelukken gebeuren;
 • Een krachtig startpunt om met collega’s in gesprek te komen over nieuwe inzichten en specifieke aspecten met gevoelde, hoge praktische relevantie uit de eigen realiteit;
 • Gezamenlijke bewustwording, ontginning van en anticipatie op toekomstige situaties
 • Aldus een extra groot leereffect.
 • Ingebed in een eigen Actee hub

  Een customized spelscenario wordt ingebed in een eigen ‘company hub’ met de eigen huisstijl, zie screenshot hieronder. Een interessant facet van een eigen hub is dat alle speeldata worden geregistreerd en ook op geaggregeerd niveau kunnen worden bekeken, bijv. rond de vraag wat de voorkeursinterventies en dominante leiderschapsstijlen zijn binnen je eigen organisatie.

  Ontwikkeltraject

  Een ontwikkeltraject voor een customized spelscenario verloopt in nauw overleg met opdrachtgever en kan in enkele weken worden afgerond. Het traject bestaat ruwweg uit de volgende stappen:

 • context, vaststelling leerdoelen en scenario outline;
 • ontwikkeling storyline en ‘casting’ van stakeholders
 • ontwikkeling interventie paletten, resultaatteksten en ‘speech bubbles’;
 • doorontwikkeling tot een speelbare alphaversie;
 • testen, uitontwikkeling en fine-tuning.
 • Simulation Experience heeft ruime ervaring met het ontwikkelen van maatwerk ActeeChange spelscenario’s, zowel corporate als in de (semi-)publieke sector, waaronder ook een aantal agile-transformatie cases, zoals op basis van SAFe.

  Het Vimeo filmpje linksboven vormt een impressie van de lancering van de ActeeChange maatwerk game ‘Gemeentelijk sociaal domein’ in opdracht van Divosa.

  Voor vragen kunt u uiteraard contact zoeken met Simulation Experience.

  Korte impressie van een maatwerk ActeeChange game

  In jouw maatwerk ActeeChange game ben je lid van een Change Team dat verantwoordelijk is voor een belangrijke transformatie, die sprekend lijkt op de transformatie uit je ‘echte’ realiteit. Je ziet en voelt identieke dynamiek, de weerstand en andere uitdagingen en dilemma’s die je dagdagelijks bezig houden. Je komt zelfs stakeholders tegen die je wel héél bekend voorkomen. Je kan experimenteren met een breed palet aan interventies, die akelig dichtbij de filosofie en aanpak uit je eigen organisatie-realiteit komen. Ook hier blijkt verandering niet zo makkelijk. De interventies waarvoor je team opteert doen zeker niet altijd wat je verwacht en dat geldt ook voor de wendingen die je in de verschillende game rondes tegenkomt.

  Scientists have recently determined that it takes approximately 400 repetitions to create a new synapse in the brain – unless it is done with play, in which case, it takes between 10 and 20 repetitions. – Dr. Karin Purvis